Nyheder
01 maj 2017

Apples datacenter i Viborg skal køre på jysk gylle

Apple vil samarbejde med Aarhus Universitet om et biogasanlæg, som skal kunne udvinde metan fra gylle og anden husdyrgødning.
Jesper Stein Sandal | Mandag, 24. april 2017 - 15:29

Apples kommende datacenter i Viborg vil få CO2-neutral strøm fra norsk vandkraft og danske vindmøller, men selskabet vil også opføre et biogasanlæg i forbindelse med datacentret. Det skriver Apple i selskabets årlige rapport om bæredygtighed.

Anlægget vil være et samarbejde med Aarhus Universitet, som har et stort campus, hvor der forskes i landbrug, på grunden ved siden af, hvor Apples datacenter bliver opført.

Ingen klassisk nødstrøm

Apples datacenter i Viborg vil ikke have et klassisk nødstrømsanlæg med dieselgeneratorer, da det også ligger lige ved siden af en stor transformatorstation, der forbinder søkablet fra Norge med det jyske net, som igen har forbindelse til Sjælland og Tyskland. Dermed har datacentret adgang til at få strøm fra to forskellige kilder.

Flere af de store it-firmaer har i forbindelse med deres datacentre opført anlæg, som eksperimenter med at udvinde energi fra spildprodukter. Microsoft har eksempelvis et datacenter i Wyoming, som udnytter spildevand til udvinding af metan, og Apple har et datacenter i North Carolina, hvor gas fra en losseplads udnyttes i en brændselscelle.

I Viborg vil anlægget skulle udvinde metan fra husdyrgødning som eksempelvis gylle fra lokale landbrug. Restproduktet fra udvindingsprocessen vil ifølge Apple kunne returneres til landbrugene og anvendes som gødning på markerne.

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Også interessant

Arrangør
  
Partner