Nyheder
06 februar 2018

Politikerne rykker på databrug: øger kontrol og auto-afgørelser og mindsker samtykke

Mere datadeling mellem myndigheder og mere automatisk kontrol af borgere er i støbeskeen – og kritikere finder allerede i dag praksis problematisk.
Mere datadeling mellem myndigheder og mere automatisk kontrol af borgere er i støbeskeen – og kritikere finder allerede i dag praksis problematisk.

Fredag, 2. februar 2018 - 5:11

De sociale myndigheder i Danmark har i dag beføjelser til at indsamle og samkøre borgerdata fra vidt forskellige myndigheder for at kontrollere, om borgere svindler med sociale ydelser.

Kontrollen sker, uden at borgere er under konkret mistanke, og uden at de bliver informeret – en praksis, der ifølge en vurdering fra den juridiske tænketank Justitia »meget vel kan være uforenelig« med både menneskerettighederne og EU’s charter.

»Der er tale om en omfattende og systematisk behandling af oplysninger om en meget stor del af befolkningen uden borgernes viden og samtykke eller nogen særlig anledning,« forklarer advokat i Justitia Birgitte Arent Eiriksson.

Læs også: Justitia: Regeringens data-drømme slipper billigt rundt om tvivl om retssikkerheden

Kontrolbeføjelserne, som de sociale myndigheder har fået, hviler på et betænkeligt grundlag, vurderer tænketanken.

Ikke desto mindre lægger tre separate politiske initiativer lige nu op til at øge både den data-baserede kontrol og den automatiske sags­behandling. Tilsammen peger de i retning af mere datadeling mellem myndigheder, mere kontrol af borgere og mindre inddragelse af og information til de pågældende borgere.

Læs mere

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Også interessant

Arrangør
  
Partner