Nyheder
08 februar 2018

Ny protokol-teknologi: Intraplanetarisk fildeling uden datatab og risiko for nedbrud

Teknologien bag internettet er gammel. En ny protokol-teknologi kan gøre vores digitale netværk hurtigere, mere stabilt - og umuligt at kontrollere.

Kristian Ravn redaktion@version2.dk Torsdag, 8. februar 2018 - 5:12

Jens og Nanna sidder på en åben kontor-savanne i Københavns sydhavn. Jens får sendt et link til en sjov video fra sin gamle studiekammerat i Taiwan.

I frokostpausen snakker de om den, og Nanna, der får brug for en overspringshandling ud på eftermiddagen, vil også gerne se den. Hun får Jens til at sende linket, og henter derefter videoen ned til sin egen computer via den serverfarm i USA, der har filen.

Minimum tre gange er filen blevet sendt fra USA til fjerne destinationer: to gange til sydhavnen og minimum én gang til Taiwan.

Var overførslen sket med InterPlanetary File System (IPFS), og ikke vores sædvanlige HTTP, kunne datamængden være reduceret med i hvert fald en tredjedel. Med IPFS kan Nanna bare hente filen fra Jens, der allerede har hentet den én gang.

Når en bruger i dag beder om en ressource på internettet, så peger de på en adresse - i ovenstående tilfælde altså serverfarmen i USA.

Med IPFS er det anderledes. Alt afvikles og klares på kortest mulig afstand og uden centrale servere i arkitekturen.

Det lyder som en mindre og meget teknisk forbedring, vi får trods alt allerede vores indhold leveret uden problemer.

Men i en verden hvor prisen på lagerplads falder hurtigere end prisen på båndbredde, og store dele af verden befolkning endnu kun er på vej på nettet, giver det god mening.

Udviklerne af IPFS mener at kunne spare op til 60 procent af den globalt anvendte båndbredde.

Samtidig er DDoS-angreb og AWS-nedbrud også fortid, for uden en central infrastruktur, er der ikke længere knudepunkter, der kan bringes i knæ med vilje - eller med en tastefejl, som tilfældet var for Amazon i starten af 2017.

Forsvinder en node fra netværket, gør det ingenting. Den data, der var på serveren fortsætter med at være tilgængelig og blive leveret til brugerne. Farvel til tab af data og dyre nedbrud.

Det er attraktionen ved et distribueret, permanent net. Ny teknologi gør, at det ikke er fri fantasi. Det er allerede virkeligt - om end den almindelige internetbruger næppe får meget ud af teknologien endnu.

Enkelte firmaer som amerikanske UJO Music sælger allerede musik via IPFS og hos OpenBazaar.org, der hævder at have næsten 25.000 live noder i deres netværk, kan du købe og sælge snart sagt alt på en distribueret markedsplads, der ikke findes på nogen server.

Version2.dk

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Også interessant

Arrangør
  
Partner